1.Как да си направя онлайн резервация на стая ?

Резервирането на хотел в системата се осъществява посредством удобен и достъпен интерфейс. Модулът за резервации се намира в горната част на началната страница на сайта www.selenabeach.com и в графата цени. Кръстена е „Провери и резервирай” ,процеса на резервиране минава през пет последователни стъпки.

В секцията „Цени” изберете критериите, които удовлетворяват Вашето търсене.

Трябва да посочите дата на пристигане и дата на заминаване. Датата на заминаване не се таксува като нощувка.Пример : Ако пристигате на 01.08 и заминавате на 11.08 сте резервирали 10 нощувки.

След натискане на бутона „Провери” ще бъдете автоматично прехвърлени ,на първа стъпка от резервационния процес. Ако желаете тук може да нанесете корекции в критериите на своето търсене от секцията в ляво. В тази стъпка трябва да изберете вида на стая който желаете да резервирате и броя на стаите за резервиране.След като сте избрали броя и вида на стаите преминете към следващата стъпка с бутона „Продължи”.

В следващата стъпка Вие трябва да попълните Вашето име , фамилия , електронен адрес, специални изисквания към хотела (ако имате такива) ,да въведете своят актуален адрес, град в който живеете, пощенски код , страната от където сте и актуален телефонен номер. След това ако сложите тикче на желая трансфер ще Ви се отвори меню в което трябва да попълните данните за вашето пристигане в България, ако желаете такова.Ако не желаете трансфер натиснете бутона „Продължи”, който ще Ви отведе в последната страница от резервацията.Там ще видите обобщено какво точно сте резервирали , колко авансово трябва да заплатите и колко да доплатите на място в хотела и да изберете начина по-който да заплатите-по-банков път или чрез системата на Еpay.bg . След като сте избрали начина на плащане и прочели внимателно цялата тази стъпка натиснете бутона „Продължи” , който ще Ви препрати в страницата на Еpay.bg  или ще Ви покаже банковата ни сметка,от където ще се осъществите и самото плащането.

2.Как да анулирам резервация на стая или трансфер?

Ако желаете да анулирате направена от вас резервация следвайте следните стъпки:

  • Изберете      „Вход за клиенти”, за да прегледате текущите резервации във Вашия акаунт.
  • Изберете      бутона „Преглед” на резервацията, която искате да анулирате.
  • Изберете      бутона „Отмяна”, за да анулирате резервацията си. Анулираната резервация      вече няма да се вижда във списъка с Вашите активни резервации
  • За      потвърдени резервации се изисква депозит в размер на 30% от крайната сума за всеки вид      стая, останалата част от сумата се заплаща на рецепция при настаняване.
  • При      анулация на резервация се удържа сума в размер на:

1.  30% от внесения депозит при направена анулация 14 дена преди датата на пристигане

2.  50% от внесения депозит при направена анулация 7 - 13 дена преди датата на пристигане

3.  70% от внесения депозит при направена анулация 1 - 6 дена преди датата на пристигане

4. 100% от внесения депозит при направена анулация в деня на пристигане

Нашата система автоматично ще ВИ покаже каква сума ще Ви се възтанови(ако има сума за възтановяване) Хотела е длъжен да върне тази сума в срок от 7 работни дни.

3.Как да променя направена от мен резервация за стая или трансфер?

За да промените резервацията си е необходимо да се обадите на онлайн отдела в хотел Селена бийч  на телефон: +359887790471. Промени на резервации са възможни да се правят  14 дена преди пристигането.

4. Как да проверя дали направената от мен резервация съществува?

След като направите резервацията си ще получите потвърждение с писмо на e-mail адреса, който сте използвали за да се регистрирате в системата. В писмото ще имате „потребителско име” и  „парола” които трябва да въведете в полето „Вход за клиенти”, долу в дясно на сайта. Там Вие може да разгледате своята резервация и да разпечатате своят ваучер за настаняване или трансфер или да анулирате своята резервация. В писмото за потвърждение също ще имате електронен ваучер за платената от Вас услуга ,който ще може да разпечатате.

5. Какво трябва да знам преди да се настаня в хотела?

Преди да се настаните в хотела е необходимо статуса на Вашата резервация да бъде „Платена” и да сте получили потвърдително писмо от онлайн отдела за резервации. Предоставете ваучера на рецепцията в хотела. Може също да принтирате резервацията си от бутона „Печат”  на Вашата резервация в полето „Вход за клиенти”.

6. Как да направя резервация за трансфер?

В началната страница има активен банер „Трансфер”. След като кликнете на него ще Ви се отвори стъпка в която ще трябва от падащо меню да изберете вида на трансфера, вид на колата, датата , часа на кацане и номер на полета.След попълването на тези данни натиснете бутона „Продължи”

В следващата стъпка Вие трябва да попълните Вашето име , фамилия , електронен адрес, специални изисквания към хотела (ако имате такива) ,да въведете своят актуален адрес, град в който живеете, пощенски код , страната от където сте и актуален телефонен номер. Натиснете бутона  „Продължи”, който ще Ви отведе в последната страница от резервацията.Там ще видите обобщено какво точно сте резервирали , колко авансово трябва да заплатите и колко да доплатите на място в хотела и да изберете начина по-който да заплатите-по-банков път или чрез системата на Еpay.bg . След като сте избрали начина на плащане и прочели внимателно цялата тази стъпка натиснете бутона „Продължи” , който ще Ви препрати в страницата на Еpay.bg  или ще Ви покаже банковата ни сметка,от където ще се осъществите и самото плащането.